Ceļvedis –  Āzijas virtuve un tās nūdeļu veidi

āzijas virtuve

Ja esat kādreiz iedziļinājušies plašajā Āzijas virtuves nūdeļu piedāvājumā, tad zināt, ka to daudzveidība var būt mulsinoša ikvienam, kas nav iepazinušies ar daudzajiem to veidiem.

Viena lieta ir sekot receptei – vienkārši nopirkt un izmantot tās nūdeles, kas prasītas receptē. Bet ko darīt, ja vēlaties eksperimentēt un nedaudz izvērsties? Tādā gadījumā vēlaties uzzināt mazliet vairāk par to, kas ir katra veida nūdeles.

Āzijas virtuves, savas nūdeles kopumā iedala trīs veidos: kviešu nūdeles, rīsu nūdeles un stikla nūdeles. Daudzos gadījumos katra veida nūdeles var pasniegt dažādos veidos, piemēram, buljonā, fritētas, kā arī aukstas vai karstas. Bet, lai vairāk uzzinātu par šiem daudzveidīgajiem nūdeļu veidiem, esam sagatavojuši ceļvedi – ieskatu Āzijas virtuvē un tās nūdeļu veidos.

Ja vēlaties eksperimentēt, tad Āzijas virtuve un to daudzveidīgo nūdeļu veidi par izdevīgām cenām atrodami ABRANDS.LV interneta veikalā kā arī ABRANDS Cash&Carry veikalos.

Āzijas virtuve – kviešu nūdeles

Kvieši ir vispopulārākie graudi, no kuriem gatavo nūdeles visā pasaulē, un tas attiecas arī uz Āzijas virtuves nūdelēm.

Āzijas kviešu nūdeles parasti gatavo no kviešu miltiem un olas, tāpat kā itāļu makaronus. Tomēr viena būtiska atšķirība ir tā, ka, kamēr itāļu makaronus gatavo, mīklu velmējot un pēc tam sagriežot šķēlēs, daudzās Āzijas virtuvē nūdeles gatavo, tās izvelkot un izstiepjot.

Šādā veidā, tāpat kā rullējot, mīklas lipekļi tiek apstrādāti, taču iegūtās nūdeles atšķiras pēc konsistences. Kopumā Āzijas nūdeles ir elastīgākas nekā itāļu makaroni.

Āzijas virtuve – rīsu nūdeles

rīsu nūdeles

Rīsu nūdeles veido otro plašāko Āzijas virtuves nūdeļu kategoriju. No rīsu cietes gatavotās rīsu nūdeles ir dažāda garuma un platuma, un tās ir sastopamas gandrīz visu Āzijas un Dienvidaustrumāzijas valstu virtuvē.

Tās ir stingras, elastīgas konsistences – platākas un biezākas nūdeles ir vēl stingrākas – un spēj uzsūkt mērču vai buljonu garšas, ar kurām tās tiek pasniegtas.

Lai gan lielākajos Āzijas pārtikas veikalos ir pieejamas svaigas rīsu nūdeles, kaltēto rīsu nūdeļu veidu skaits pārsniedz svaigo nūdeļu skaitu. Rīsu nūdeles izmanto zupās un sautējumos, un kaltētās rīsu nūdeles pirms vārīšanas bieži vien ir jāmērcē.

Lielākā daļa rīsu nūdeļu ir plakanas, un, lai gan nūdeļu platums ir ļoti atšķirīgs – dažas no platākajām ir aptuveni centimetru platas.

Plānākas un smalkākas rīsu nūdeles dažkārt sauc par rīsu nūdelēm vai pat rīsu pavedieniem.  Ņemiet vērā, ka, lai gan tehniski tās nav nūdeles, no tās pašas sastāvdaļas, no kuras gatavo rīsu nūdeles, var veidot arī loksnes, ko sauc par rīspapīru, kurā iesaiņo vjetnamiešu vai taizemiešu pavasara rullīšus.

Āzijas virtuve – stikla nūdeles

stikla nūdeles

Visbeidzot, stikla nūdeles ir plaša nūdeļu kategorija, kas tiek ražotas no jebkāda cita veida cietes, izņemot kviešu vai rīsu. Diezgan izplatītas ir nūdeles no pupiņām, kā arī nūdeles, kas gatavotas no tapiokas cietes un saldo kartupeļu cietes.

Neraugoties uz to dažādo izcelsmi, šo nūdeļu pagatavošanas procesā no šiem dažādajiem avotiem iegūtās cietes tiek izolētas, tāpēc nūdeles pašas par sevi nav ar īpašu garšu. Šīs nūdeles parasti ir daudz plānākas, gandrīz pavedienveidīgas, un tās sauc par stikla nūdelēm, jo pēc vārīšanas tās iegūst stiklainu, gandrīz caurspīdīgu izskatu.

Tāpat kā rīsu nūdeles, arī stikla nūdeles pirms vārīšanas ir jāmērcē. Kad stikla nūdeles ir izmērcētas, tām nepieciešams salīdzinoši īss gatavošanas laiks – no 3 līdz 6 minūtēm atkarībā no daudzuma. Pēc notecināšanas un kārtīgas noskalošanas ar aukstu ūdeni nūdeles pārlejiet ar eļļu, lai novērstu to salipšanu. Un atcerieties, ka stikla nūdeles uzsūc to vārīšanas šķidruma aromātus, tāpēc, ja tās nevāriet buljonā, pārliecinieties, ka vārīšanas ūdenis ir sālīts.

Āzijas virtuve ir daudzveidīga un nūdeles ir nozīmīga sastāvdaļa daudzos ēdienos. Katrai gaumei un vajadzībām ir atrodams piemērots nūdeļu veids. Neatkarīgi no tā, vai nūdeles ir ceptas, pasniegtas zupā vai buljonā, vai izmantotas kā salātu pamats, tās piešķir Āzijas ēdieniem īpašu noskaņu. Kā arī, neatkarīgi no tā, vai dodat priekšroku klasiskajai garšai vai pikantajai nūdeļu garšai, jūs atradīsiet sev tīkamu nūdeļu ēdienu daudzveidīgajā Āzijas virtuvē.
Ieskaties arī citos, mūsu bloga interesantajos un noderīgajos rakstos, piemēram, kā – kā atjaunot uzmanības fokusu un enerģiju.